söndag 17 januari 2016

Radarpar

En av de filmer jag ser mest framemot nu under början av året är Todd Haynes drama Carol (premiär 19 februari). Den är baserad på Patricia Highsmiths roman från 1952 med samma namn (dock publicerades den först under namnet The Price of Salt och Highsmith använde pseudonymen Claire Morgan på grund av bokens homosexuella innehåll). Titelrollen spelas av den alltid sevärda Cate Blanchett, som även syntes i Haynes senaste långfilm I’m Not There från 2007.

Samarbetet mellan Haynes och Blanchett är ett som jag hoppas kommer att fortsätta och sett till historien är chanserna rätt goda. Regissörer är nämligen ytterst benägna att hitta sina favoriter och sedan välja att återkommande jobba med dem.

Traditionellt har det ofta handlat om en manlig regissör och en kvinnlig ”musa”, förslagsvis en han är tillsammans med. Jean-Luc Godard hade Anna Karina (8 filmer), Woody Allen hade både Diane Keaton (8 filmer) och Mia Farrow (13 filmer!), Dario Argento hade Daria Nicolodi (5 filmer). Bröderna Coen har fortsättningsvis Frances McDormand, som är gift med Joel Coen (7 filmer hittills).

Tim Burton hade Helena Bonham Carter (8 filmer) men då paret har gått sina skilda vägar får han eventuellt nöja sig med Johnny Depp i framtiden. Den dynamiska duon Burton och Depp har redan 8 filmer under bältet, dock av varierad kvalitet.

Ett av Hollywoods mest fruktbara samarbeten är det mellan Martin Scorsese och Robert De Niro. Hela åtta långfilmer och en kort har det blivit och bland dem finns klassiker som Mean Streets (1973), Taxi Driver (1976) och Raging Bull (1980). Tillsammans med den nya favoriten Leonardo DiCaprio är Scorsese ännu bara uppe i fem filmer på 11 år - från Gangs of New York (2002) till Wolf of Wall Street (2013) – men flera lär det bli.

Wes Anderson har utmärkt sig genom att ha en hel stab av skådespelare som han frekvent vänder sig till, men den viktigaste är ändå Bill Murray. Han har på ett eller annat sätt medverkat i sju av Wes Andersons åtta långfilmer (i The Darjeeling Limited som affärsman utan namn, i Fantastic Mr. Fox som rösten till Clive Badger).

Även David O. Russell har flera favoriter. I hans tre senaste filmer - Silver Linings Playbook (2012), American Hustle (2013) och Joy (2015) som nyligen hade finländsk premiär - syns inte bara Jennifer Lawrence utan även Bradley Cooper och Robert De Niro i huvudrollerna.

Bland de kvinnliga regissörerna är exemplen färre, säkert till viss del på grund av den fortsatta manliga dominansen inom yrket. Nora Ephron jobbade visserligen fyra gånger med Meg Ryan, men två av filmerna (When Harry Met Sally och Hanging Up) regisserades av andra. Inom den amerikanska indiefilmen hittar vi ändå två mycket intressanta radarpar: Catherine Keener återses i Nicole Holofceners samtliga fem långfilmer och Michelle Williams har huvudrollen i tre av Kelly Reicharts sex långfilmer.

Publicerad i Åbo Underrättelser 8 januari 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar