söndag 17 januari 2016

Me and Earl and the Dying Girl

Me and Earl and the Dying Girl är många saker.

En film om film.
En film om döden.
En film om livet.
En film om high school.
En film om att växa upp.
En film om att inte växa upp.

Den handlar om Greg (Thomas Mann) och Rachel (Olivia Cooke), titelns döende flicka som har leukemi. Greg och Rachel är inte vänner utan familjebekanta, men Gregs mamma (underbara Connie Britton) tvingar honom att hänga med Rachel när diagnosen är ett faktum. Ur detta forcerade, lite obekväma hängande växer en riktigt vänskap fram. Med i bilden finns också Gregs vän Earl (RJ Cyler), eller arbetspartner som Greg kallar honom. Tillsammans spelar de in dåliga filmer, baserade på verkliga filmklassiker. Vad sägs som A Sockwork Orange med strumpdockor? Eller Death in Tennis?

Me and Earl and the Dying Girl är baserad på Jesse Andrews bok med samma namn och det är också Andrews som står för manus. Regin är signerad Alfonso Gómez-Rejón. Filmen blev en stor hit på Sundance och hypen håller, det här är både underhållande och berörande. Flicka med cancer brukar inte vara en så rolig utgångspunkt (se t.ex. snyftaren The Fault in Our Stars) men här undviks både sentimentalitet och klichéer friskt.

Filmen fullständigt dryper av filmreferenser utan att för den delen kännas dryg, och det är på grund av en verkligt underbar skådespelarensemble. Trion i fokus spelar lågmält och intuitivt, och föräldrarna (Molly Shannon som Rachels mamma och Nick Offerman och Connie Britton som Gregs föräldrar) är suveräna. Det är Easy A all over again (där Stanley Tucci och Patricia Clarkson stal showen). Även katten Cat Stevens bör få ett omnämnande.

Här finns ingredienserna för en rätt typisk high school-film - de olika gängen i skolan, den coola läraren, den snygga tjejen som är omöjlig att få - och här kommer den inte med så mycket nytt, men ge den en chans, den växer.

Den är otroligt organiskt filmad, kameran rör sig oväntat och klippen känns fräscha. Gómez-Rejóns öga för detaljer är imponerande, fast kanske det är filmfotografen Chung-hoon Chung och setdesigner Diana Stoughton som ska få en del av applåderna där. Det är så att Wes Anderson ska känna sig lite hotad.



Me and Earl and the Dying Girl (2015)
Regi: Alfonso Gómez-Rejón
Manus: Jesse Andrews (baserat på hans bok med samma namn)
I rollerna: Thomas Mann, Olivia Cooke, RJ Cyler, Connie Britton, Nick Offerman, Molly Shannon
(1.45)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar