söndag 17 januari 2016

The Girl King

I The Girl King tar sig Mika Kaurimäki an den svenska drottningen Kristina (1626-1689). Hon som vägrade gifta sig och senare abdikerade och konverterade till katolicismen. Hon vars grav skändades för att några gubbar kände sig osäkra på hennes könstillhörighet.

Redan 1933 porträtterades hon av Greta Garbo i Rouben Mamoulians Queen Christina. Där blev hon våldsamt förälskad i en spansk diplomat. I Kaurismäkis version spelas titelrollen av Malin Buska, och den stora kärleken är denna gång hovdamen Ebba Sparre (Sarah Gadon).

Vi hastar snabbt förbi Krisitnas uppväxt (bla bla, galen mamma bla bla) för att fokusera på hennes år som drottning. Det är en tid som domineras av intresset för kultur,filosofi och vetenskap, interna konflikter samt kärleken till Ebba Sparre.

Buska inleder stelt men växer definitivt med rollen och är i slutändan filmens stora behållning. För tyvärr känns det här mest som ett halvdant tv-drama. Den styltiga och klantiga dialogen dominerar och vi utsätts också för en högst pinsamt sexscen involverande djävulens bibel. Ja ni hör själva hur det låter.


Filmen är en internationell samproduktion där engelska fungerar som lingua franca, med några inslag av italienska, franska och tyska här och där. Skådespelarensemblen är likaså ett europeiskt potpurri. Det är en fin tanke, att enas kring en film oavsett språk, men många av skådespelarna har en helt bedrövlig engelska och den redan klumpiga dialogen blir i stunder så amatörmässig att det är svårt att förstå att The Girl King alls har gått upp på bio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar