lördag 30 maj 2015

MAI ZETTERLING


Just nu går det att se en K Special-dokumentär på Svt Play som heter Regissören. Den handlar om Mai Zetterling, svensk regissör som inte har fått ett så stort erkännande som hon är värd. Hon började som skådespelare men började regissera i början av 60-talet, en tid då det inte fanns särskilt många kvinnliga regissörer. Hon gjorde några riktigt geniala filmer, bland annat Älskande par (långfilmsdebuten 1964) och Flickorna (1968). Den sistnämnda blev totalsågad av (manliga) kritiker i Sverige ("Vilka förstockade menstruationer!" skrev tydligen Bo Strömstedt i Expressen, osv.) men har senare, tack och lov, fått upprättelse. 

Själv fann jag dokumentären något ofokuserad. En del rätt ointressanta människor kom till tals på bekostnad av mer info om Zetterlings arbete som regissör, vad hennes arv faktiskt är och hur hon har behandlats i den svenska filmhistorien.

En dokumentär som jag tror är mer intressant och som jag gärna skulle se, om jag bara hittade den, är Christina Olofsons I rollerna tre, där Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom (som spelade huvudrollerna i Flickorna), träffas efter Zetterlings död och pratar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar