måndag 10 februari 2014

PÅ FILMFRONTEN INTET NYTT

Välkommen till en håla i USA. Det är grått och rätt folktomt. Här hittar vi Christian Bale. Han spelar Russell, en tystlåten man som jobbar på stålverket, tar hand om sin sjuka pappa och försöker håll koll på brorsan Rodney (Casey Affleck), nyligen hemkommen från Irak.
För att betala av sina spelskulder deltar Rodney nämligen i fixade slagsmål och det säger sig självt att det kommer att sluta illa. Särskilt eftersom Woody Harrelsons galna redneck blir involverad. Det gäller att inte vara skyldig honom några pengar. Eller ens råka gå förbi honom på fel sätt. Han är kung över allt uppe i Appalacherna och ingen vågar utmana honom. Ja, förutom Russell då.
Scott Cooper (”Crazy Heart”) står för regin till detta väldigt ordinära amerikanska drama. Det finns knappt en scen som inte känns bekant här och det förvånar.
Kanske verkar jag onödigt hård med den där ena stjärnan, men det är för att stjärnan i sig inte klarar av att förmedla nyanserna. Det är nämligen skillnad på filmer som är dåliga och filmer som är dåliga i förhållande till resurserna. Coopers film hör till den senare kategorin.
För här finns potential: Bale är solid som alltid, den yngre Affleck har några fina stunder och både Forest Whitaker som lokal polis och Willem Dafoe som småskurk kan bara de får möjlighet att visa det. Men här finns inte mycket till karaktärsutveckling och Harrelson spelar redneck på samma sätt som han alltid gör. Inte heller berättelsen är ny. Filmer om en bror som hamnar i knipa och en snäll bror som måste ta smällen finns det gott om (bland annat ”The Fighter” med samma Christian ”Batman” Bale). Likaså filmer om om hålor i USA där polisen har svårt att hålla ordning, eller om de där sakerna som inte går att göra ogjorda.

”Out of the Furnace” är inte taskigt spelad eller slapphänt filmad. Den lider bara oerhört av bristen på något nytt.

Out of the Furnace (2013)
Regi: Scott Cooper
Manus: Brad Ingelsby och Scott Cooper
I rollerna: Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Forest Whitaker, Willem Dafoe

Publicerad i Åbo Underrättelser den 25 januari 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar