måndag 18 november 2013

MER BESVIKELSE ÄN FLOPP

Det finns filmer som verkar vara lite för bra för sitt eget bästa. En intressant manusförfattare, en erfaren, renommerad regissör och en hel drös med stora Hollywoodskådespelare. Det som ofta händer med dessa filmer är att de inte klarar av att bli mer än yta. Kanske de vill för mycket. Kanske de vill för lite. Kanske de tror att delarna är viktigare än helheten, att namnen kan bära filmen helt på egen hand. ”The Counselor” är just en sådan film.
            Här möter författaren Cormac McCarthys första egenskrivna manus (tidigare har bland annat böckerna ”All the Pretty Horses”, ”No Country For Old Men”, ”The Road” blivit film) regissören Ridley Scotts (senast med ”Prometheus”) förkärlek för de stora gesterna. Framför kameran ser vi storspelare som Michael Fassbender, Brad Pitt, Cameron Diaz, Penelope Cruz och Javier Bardem.
            Fassbender spelar ”The Counselor”, en advokat som av girighet väljer att göra affärer med Bardems drogbaron Reiner, ett val som kommer att stå honom dyrt. Cruz spelar hans naiva fästmö, Diaz spelar Reiners skrupelfria flickvän Malkina och Pitt är Westray, en mellanman med kvinnotycke.
            ”The Counselor” är en film som aldrig sätter tillräckligt mycket på spel. Det blir okoncentrerat, stundvis oklart och framförallt tråkigt. En hel del karaktärer introduceras utan närmare förklaring för att aldrig återkomma. Filmen är dessutom dialogtung, och dialogen, den förblir stiliserad och känslokall. Och vi ska inte ens börja tala om filmens mer moralfilosofiska aspirationer.
            Skådespelargardet är rätt ojämnt; Fassbender och Cruz känns relativt investerade i sina tunna karaktärer, medan Pitt och Bardem snarast ”ringer in” sina framträdanden. Dessa roller har de spelat förut, det krävs inte så mycket. Diaz spelar visserligen en otroligt ytlig karaktär men hon känns platt och distanserad på ett sätt som nog säger mer om Diaz egna begränsningar.

            Nej, denna kombination av talanger är inget vinnande koncept, men trots det mer besvikelse än flopp. Det är vetskapen om hur det kunde ha blivit som smärtar. Mitt råd är följande: skippa denna. Se istället kombinationen Bardem-McCarthy i ”No Country For Old Men” (2007), Pitt-Scott i ”Thelma & Louise” (1991), Bardem-Cruz i ”Vicky Christina Barcelona” (2008) och Pitt-Fassbender i ”Inglourious Basterds” (2009).

The Counselor (2013)
Regi: Ridley Scott
Manus: Cormac McCarthy
I rollerna: Michael Fassbender, Javier Bardem, Cameron Diaz, Penelope Cruz, Brad Pitt
1:57

Publicerad i Åbo Underrättelser den 15 november 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar