lördag 30 november 2013

2H 30MIN GÅSHUD

Det finns en lite bokserie som går under namnet The Hunger Games. Den lilla bokserien har också blivit liten filmserie. Det är säkert inte så många som har hört talas om det här. Det är rätt obskyrt. Rätt indie och svårt, liksom. Jag har både läst böckerna och sett filmerna. Jag är speciell på det sättet.
Okej, jag älskar The Hunger Games-böckerna. Och det gör mig både mer och mindre kritisk, så är det bara. Jag tycker att första filmen är helt okej, inte dålig men inte nära på så bra som första boken ger den möjlighet att vara. Kameran skakar, Peeta är så kort och hela grejen med Rue var över på några minuter.
Nu är det dags för film nummer 2, "Catching Fire", och jisses de har gjort saker rätt denna gång! Ny regissör, nya manusförfattare och ny fotograf - kan han något med saken att göra. Dumpad är handkameran till förmån för gåshudsbringande pompa och ståt.
Så välkomna tillbaka till Panem. Det är om möjligt en ännu gråare och mer dystopisk plats än förra gången vi var på besök. President Snow (Donald Sutherland) är orolig och med rätta. Det finns en liten Mockingjay som håller på att förändra allt.
Men låt oss backa några steg.
Välkomna tillbaka till Panem, där förra årets vinnare i Hungerspelen ska ut på segrarturné. Katniss (Jennifer Lawrence) och Peeta (Josh Hutcherson), århundradets kärlekspar. Det där med arenan, det är bakom dem nu. Dit ska de aldrig mera behöva återvända. Eller?
Nya regissören Francis Lawrence förstår att det är Katniss vi måste vara nära för att förstå, för att kunna känna obehaget och faran krypa närmare. Känna rädslan och ilskan, men också hoppet.
     Här, till skillnad från förra filmen, är vi också på plats. I Panem, i the Capitol, i arenan. Vi är där och det är ett helvete.
     Jennifer Lawrence är en uppenbarelse som Katniss, så mycket bättre än vad denna filmserie på pappret skulle behöva hosta upp med (tänk ”Twilight”). Och hon är inte ensam. Hutcherson är fortfarande kort, och klumpig, men när han får öppna munnen faller allt på plats. Harrelson visar att den skepsis jag kände efter första filmen var obefogad och Jena Malone knockar alla i närheten som Johanna Mason. Hurra för henne! Och hurra för ”Catching Fire”!

The Hunger Games: Catching Fire (2003)

Regi: Francis Lawrence

Manus: Simon Beaufoy & Michael DeBruyn

I rollerna: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Liam Hemsworth, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman

2:30

2 kommentarer:

  1. Jessjessjess, har inte hunnit se den ännu men älskar att du bygger upp mina förväntningar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. åh, jag är nästan lite avundsjuk på att du har den framför dig!

      Radera