lördag 2 april 2016

Manson-morden och andra minnen

De senaste veckorna har jag gått runt och nynnat på ”As Time Goes By”, sången som Ingrid Bergman vill att Sam (Dooley Wilson) ska spela i filmklassikern Casablanca. ”You must remember this, a kiss is just a kiss” sjunger jag, om och om igen.

Orsaken är You Must Remember This, en podcast som tagit både namn och intro från den tidlösa sången. Det är en podcast som utforskar okända och/eller bortglömda berättelser från Hollywood i början och mitten av 1900-talet. Den har funnits i snart 2 år, ackumulerat över 70 avsnitt och är skapad av Karina Longworth, amerikansk filmkritiker och journalist.

Longworth tar sig an ikoner som Marlon Brando, Audrey Hepburn, Humphrey Bogart, Charlie Chaplin och Elizabeth Taylor, men alltid med en egen vinkel. Hur Brandos rykte nästan förstörde hans filmkarriär, hur Bogart kämpade med att hitta rätt filmimage, hur filmen Sabrina gjorde Hepburn till en stilikon. Hon berättar lugnt, utan att sensationalisera.

Bland de mer fascinerande berättelserna finns ett tvådelat avsnitt om Mia Farrow under 60-talet. Det var långt innan hon blev Woody Allens flickvän och musa. Den Farrow vi möter här gifter sig med och skiljer sig från Frank Sinatra, får sitt genombrott i Rosemary’s Baby och har en affär med kompositören Andrew Previn, då fortfarande gift med Dory Previn - vars sång ”Beware of Young Girls” handlar om Farrow. Hon åker också till ett indiskt ashram där även The Beatles hänger. (John Lennon skrev faktiskt ”Dear Prudence” om Farrows syster som också var med och som blev något fanatiskt gällande meditationen.)

Men orsaken till att jag just nu går runt och nynnar är att jag äntligen tagit mig an säsongen om Charles Manson och hans koppling till Hollywood. I 12 avsnitt går Longworth igenom Mansons liv från födsel till galen kultledare med rock’n’roll-drömmar och en rasistisk apokalypsvision (inspirerad av The Beatles). Hon tittar närmare på Dennis Wilson, Doris Day, Sharon Tate, Roman Polanski och andra vars vägar korsades med Mansons och analyserar skarpt hur det kulturella klimatet i Los Angeles banade väg för Manson och hans följare.

Innan Manson-morden hade såväl Martin Luther King Jr. som bägge Kennedy-bröderna blivit mördade, Nixon hade valts till president och situationen i Vietnam förvärrats. Longworth visar hur Manson-morden definitivt avslutade 60-talets ”summer of love” och satte grunden för den filmkultur som växte fram under 70-talet – en era som Peter Biskind på ett underhållande sätt sammanfattar i boken ”Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex-Drugs-and-Rock ’N’ Roll Generation Saved Hollywood”.

Publicerad i Åbo Underrättelser 1 april 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar