fredag 11 mars 2016

Allegiant

I framtiden har alla fruktansvärt fula kläder och tvingas lyssna på Jeff Daniels. 

DET är mitt bestående intryck av Allegiant, den tredje delen (eller första delen av tredje boken) i Veronica Roths Divergent-serie. Den tar vid där tvåan, Insurgent, slutade - efter att den allsmäktige Kate Winslet/Jeanine störtats och invånarna i det postapokalyptiska Chicago får veta att de är ett socialt experiment och att resten av mänskligheten väntar på dem utanför murarna. Den nya ledaren Evelyn (Naomi Watts) håller muren intakt med militärhjälp, orolig över vad som finns på andra sidan, men en liten grupp, bestående av bland annat Tris (Shailene Woodley) och Four (Theo James) bryter mot reglerna och lyckas ta sig till andra sidan.

Helt ärligt: Det är svårt att inte jämföra Divergent med Hunger Games. De delar narrativ struktur, hjältinnetyp, postapokalyptisk värld, Y/A-förlaga... De har det mesta gemensamt på ytan. 

Men där Hunger Games hade en fruktansvärt karismatisk hjältinna i from av Jennifer Lawrence, som både övertygade som "the chosen one" och kunde lappa där världsbygget inte helt höll, är Divergent fast med Shailene Woodley, som verkar hur trevlig som helst men som har ungefär lika mycket karisma som Ansel Elgot och Theo James tillsammans. Det är så att jag inte kan låta bli att vända mig till Arrested Development och säga "Who? Her?"

Elgot spelar Tris bror och James hennes pojkvän. Detta är relationer som både filmen och vi bör bry oss om, men kemin saknas. Den enda som ens lite verkar slappna av i sin roll är Miles Teller som spelar den ständiga kappvändaren Peter. Det är en endimensionell, upprepande roll, men Teller är bra på att spela douche. Saknad är Winslet, som i likhet med Teller också hade den där "ond men underhållande"-inställningen till sin roll. De andra är allt för upptagna med att ta allt på allvar för att minnas att de spelar inför publik. Hallå, här är vi, och vi är inte underhållna.

de välkomnades med illasittande, matchande pjamasdräkter.
varning: fours byxor.

3 kommentarer:

 1. Alltså, menar du allvar? Måste det göras två delar på den där boken? Jag hade hoppats på en halv film ungefär, så att allt dököttet kunde ha försvunnit. Det var det långsammaste i bokväg på länge, har himla svårt att tro att det ska vara det minsta intressant med två filmer på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo tyvärr, den sista filmen kommer nästa år. har själv inte läst böckerna, men tydligen har en hel del ändrats så att saker inte ska vara riktigt lika tråkiga som i sista boken - vilket får mig att aldrig vilja läsa den, för oh boy, det här är trist nog.

   Radera
  2. Vad du än gör, läs inte böckerna. I synnerhet alltså inte den sista. Det var mest hångla i korridoren och vi förstår inte varann och oj vad allt är konstigt och nu har vi en fajt på två sidor och nu är allt frid och fröjd och hångla i enskilt rum. Och däremellan tjafs om genetik på låg nivå.

   Radera