fredag 28 augusti 2015

Filmhösten – snart här!

Kanske går jag händelserna lite i förväg – det är väl nu i augusti som sommaren äntligen ska komma, visst? – men det känns som att det börjar vara dags att ta en titt på höstens filmutbud. Ännu ska Amy Schumers Trainwreck och Pixars nyaste animation Inside Out hinna ha premiär, men sedan tar september över och filmsommaren når officiellt sitt slut.

Då får vi äntligen se den finlandssvenska skådespelaren Elmer Bäck i rollen som den sovjetiske filmregissören Sergej Eisenstein. Det gör han i Peter Greenaways provokativa film Eisenstein in Guanajuato, som dokumenterar regissörens tid i Mexiko där han försökte filma Que viva Mexico och samtidigt upplevde sitt sexuella uppvaknande. Filmen smygvisas redan i slutet av augusti på filmfestivalen Esbo Ciné för den som är extra ivrig. En film som också kan ses på festivalen men som når biograferna först i september är Stig Björkmans dokumentär Jag är Ingrid, om den svenska filmstjärnan Ingrid Bergman. Hon skulle ha fyllt 100 år i år, och filmen premiärvisades i Cannes under våren där jubileet firades.

I Woman in Gold, baserad på verkliga händelser, spelar Helen Mirren österrikiskan Maria Altmann, som flydde till USA under nazisternas ockupation av Österrike. Som äldre försöker hon få den österrikiska staten att ge tillbaka tavlor som stals av nazisterna och som nu finns i statens ägo. Men det är inte vilka tavlor som helst, de är nämligen signerade Gustav Klimt. Till sin hjälp tar hon advokaten Randol Schenberg (Ryan Raynolds).

I oktober är det dags för The Martian, Ridleys Scotts senaste rymdäventyr. Filmen är baserad på Andy Weirs roman med samma namn och följer astronauten Mark Watney (Matt Damon) som blir lämnad kvar på Mars efter en storm som får resten av besättningen (bland annat Jessica Chastain, Kate Mara och Michael Peña) att lämna Mars. Watney antas vara död men så är inte fallet och han måste försöka hitta ett sätt att kontakta jorden, och samtidigt hålla sig vid liv i väntan på eventuell hjälp.

Som en del av reklamkampanjen har det, förutom en vanlig trailer, även släppts några lustiga ”bakom kulisserna”-filmer där skådepelarna fortsättningsvis spelar sina karaktärer och berättar lite mer om uppdraget. Vi får bland annat veta vad Watney funderade på under en 10-dagars isolationsperiod som var en del av träningen inför uppdraget: Hur det kommer sig att Aquaman kan kontrollera valar? De är ju däggdjur!

Chastain ses också i en annan oktoberfilm, nämligen Guillermo del Toros spökhistoria Crimson Peak. Där får hon sällskap av Tom Hiddleston och Mia Wasikowska på en skrämmande brittisk herrgård där inget är som det verkar.

I november är det så äntligen dags för den sista delen i Hunger Games-serien. Som det Katniss-fan jag är ser jag mäkta mycket fram emot det här. Hoppas bara att Francis Lawrence lycks knyta ihop berättelsen bättre än Suzanne Collins gjorde i bokserien.

För den som vill ha något ”shaken, not stirred” dyker även James Bond (Daniel Craig) dyker upp i november, i nyaste filmen Spectre. Denna gång med Monica Bellucci vid sin sida. Låt hösten komma bara!

Publicerad i Åbo Underrättelser 6 augusti 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar