lördag 25 april 2015

APROPÅ AVENGERS


På superhjältefronten intet nytt

Nästa vecka smäller det. Då har den andra installationen i Avengers-serien premiär. I Avengers: Age of Ultron får vi igen möta Iron Man, Thor, Captain America, Hulk, Hawkeye och Black Widow samt en hel hög andra karaktärer ur Marvels universum.

Även om jag inte alls har något emot att återse just dessa figurer kan jag inte hjälpa att känna en viss indignation över att vi fortfarande är flera år ifrån en superhjältefilm med en huvudkaraktär som varken är vit eller man. Om man slår ihop de två största aktörerna, Marvel och DC, ska ännu 12 filmer ha premiär innan vi ser den första kvinnliga superhjälten på paradplats (DCs Wonder Woman) och 19 filmer (!) innan vi ser den första mörkhyade (Marvels Black Panther). Redan 1993 försökte faktiskt Wesley Snipes få Black Panther till vita duken men utan framgång. 22 år senare får vi ännu vänta några år. Karaktären syns visserligen i Captain America: Civil War år 2016, men får sin egen film först 2018.

Marvels maestro Kevin Feige sade förra året att han ”hoppas” se en film med kvinnlig huvudkaraktär snart, men att Marvel redan har så många påbörjade filmserier på gång så det är svårt att veta med säkerhet. Det hindrade dock inte studion från att lansera de nya karaktärerna Ant-Man (2015) och Doctor Strange (2016). Först 2018 är det dags för Marvels första superkvinna, Carol Danvers, alias Captain Marvel att kliva in i rampljuset. I ett tidigt skede var det meningen att kaptenen skulle dyka upp redan i Avengers 2, men Feige och Marvel beslöt sig för att en grundligare introduktion till karaktären var nödvändig. Och kanske har de rätt. Captain Marvel är trots allt en relativt okänd karaktär utanför serieträsket, men det har såklart också med kön att göra.

Det här med diversitet är inte något som finns bakom kameran heller, tyvärr. Tv-regissören Michelle MacLaren (Breaking Bad, Games of Thrones) skulle göra sin långfilmsdebut som regissör för Wonder Woman och således bli den första kvinnliga regissören att leda en stor serietidningsfilm. (Lexi Alexander regisserade Punisher: War Zone år 2008 men med en budget på bara 35 miljoner dollar kan den filmen inte anses vara särskilt stor.) Men bara för några dagar sedan kom nyheten att hon har hoppat av projektet. ”Kreativa motsättningar” heter det, och lite är det som att historien upprepar sig. 2013 skulle Patty Jenkins ha regisserat den andra Thor-filmen, men hon lämnade också projektet, av samma orsak.

Minimalt plåster på såren är då att Captain Marvel iallafall verkar få två kvinnliga manusförfattare, nämligen Nicole Perlman (Guardians of the Galaxy) och Meg LeFauve (Pixars kommande Inside Out). Filmen saknar än så länge regissör och tydligen är Marvel intresserade av att se en kvinna också i den rollen. Jag hörde just att Michelle MacLaren är tillgänglig i alla fall...


Publicerad i Åbo Underrättelser fredag 17 april 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar