lördag 25 april 2015

BÄTTRE SENT ÄN...

För ett tag sedan recenserade jag Liv Strömquists finfina seriealbum Kunskapens frukt för Hufvudstadsbladet. Här är den recensionen:

Geni(t)alisk illustrerad vetenskap

Visste ni att NASA, när de år 1972 skickade upp rymdsonden Pioneer som en slags flaskpost, retuscherade plaketten av människan (en naken man och en naken kvinna) så att kvinnan inte längre hade ett streck som indikerade en vulva? Eller att Virginia Woolf satt och väntade på att få sin mens när hon skulle skriva Orlando, eftersom det öppnade ett kreativt flöde inom henne? Det här och mycket annat vet Liv Strömquist, som med sitt senaste seriealbum Kunskapens frukt tagit sig an ”det som brukar kallas ’det kvinnliga könsorganet’”.

Karbolsyra på clitoris
Strömquist ser på maktstrukturer och rådande diskurser ur ett feministiskt perspektiv. Hon skärskådar dessa och blottlägger brister, orättvisor, haltande argument och vriden historieskrivning med vetenskapligt uppbackade argument och humor. Hon är således en folkbildare, en författare och konstnär som på bästa sätt både underhåller och undervisar.
I Kunskapens frukt får vi inledningsvis bekanta oss med ett gäng män som varit lite för intresserade av ”det kvinnliga könsorganet”. Bland dessa hittar vi cornflakesmannen John Harvey Kellogg som vid sidan av flingorna upptog sig vid att få kvinnor att sluta onanera genom att applicera karbolsyra på klitoris (han var läkare) och gänget som öppnade drottning Kristinas grav 1965, för att undersöka om hon var intersexuell eller inte.
Därifrån vandrar vi vidare genom en djungel av felaktiga/huvudlösa idéer om anatomi, orgasmer och mens. Strömquist redogör för hur religion, vetenskap, kultur, ja hela det västerländska patriarkala maskineriet, har konstruerat den kvinnliga sexualiteten till ett ok. Hur vulvan osynliggjorts kulturellt, hur trosskyddsindustrin skapar bilden av mens som ”ofräscht”, hur kvinnor vill förminska sina inre blygdläppar för att de förväntas vara små etc.

Mycket text, bred research
Liv Strömquists serier har alltid varit väldigt textcentrerade: bilderna illustrerar det som sägs snarare än tvärtom. Det betyder dock inte att bilderna är sekundära. Mycket av Strömquists humor ligger i samspelet eller diskrepansen mellan bild och text. Inlägget om NASA illustreras med utomjordingar som blir förolämpade av att kvinnan på bilden har ett streck mellan benen och som bestämmer sig för att inte svara på grund av det, medan redogörelsen för psykoanalytikern Bruno Bettelheims tanke att det finns ett menstruationstema i många sagor illustreras av Törnrosa som sover och hennes pappa som upprörd står bredvid sängen och ropar ”AMEN HERREGUD!! Sover du fortfarande?? Vet du vad klockan är??”
I Kunskapens frukt har Strömquists research varit omfattande och bred. Här samsas grekisk mytologi, biologiböcker och Sigmund Freud med Dogge Doggelito och Törnrosa. Det här är en faktabok, men en sådan pepprad med humor. Och det är just i kombinationen av fakta och humor som det oemotståndliga hos Strömquist ligger. Hon pratar konsekvent om saker som är intressanta och tänkvärda på egen hand men som i kombination med den befriande humorn stundvis blir helt genialiska.

Lysande
I serien om orgasm tar Strömquist prinsessan Marie Bonaparte, – patient till Freud och själv psykoanalytiker i hans efterföljd – som exempel på hur Freuds idé om vaginalorgasm fick kvinnor att tro sig vara frigida även om de kunde uppnå orgasm på andra sätt än penetration. Denna del av serien illustreras av en olycklig Bonaparte som vid ett tillfälle får utropa: ”VARFÖR tycker jag att det är så JÄVLA SKÖNT att onanera men så FRUKTANSVÄRT OSKÖNT att timme ut och timme in bli pådunkad av prins Georg av Grekland och Danmark??!!!”
Strömquist jobbar effektivt med att talspråkligt redogöra för akademiska resonemang. Detta ger känslan av att sitta på kaffe med en otroligt smart vän, och det finns aldrig en risk för känslan att bli uppläxad. Om jag verkligen måste hitta något att kritisera skulle det vara att det sker en viss upprepning i de olika serierna, vilket gör att albumet i stunder känns mindre tajt än vanligt. Det är dock bara en petitess. Kunskapens frukt är en enastående kombination av facklitteratur och humoristisk serie, och Liv Strömquist är en av Sveriges främst lysande stjärnor.

Serier
Liv Strömquist
Kunskapens frukt
Galago 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar