torsdag 31 juli 2014

VIKTIGARE ÄN BEKVÄMLIGHET

För en vecka sedan gjorde poeten Athena Farrokhzad något oförlåtligt. Hon sommarpratade i Sveriges Radio inför en lyssnarskara på runt en miljon. Hon trädde in i en tradition som upprätthållits sedan Tage Danielsson kläckte idén år 1959. Hon pratade om poesi och politik. Hon spelade Ebba Grön. Hon var kompromisslös. Det oförlåtliga? Hon tog myset från det svenska folket.
Farrokhzads sommarprat var ett politiskt brandtal som vävde samman poesin med politiskt engagemang och ilska. Hon pratade om rasism och fascism, och tog stark ställning för den antirasistiska kampen.
Hon utgick ifrån Bertolt Brecht-citatet ”Vad är det här för tid, när ett samtal om träd nästan är brottsligt, eftersom det innebär tystnad om så mycket grymhet?” och konstaterade att inte heller hon kan prata om träd, inte medan världen brinner. Och på 90 minuter delades det svenska folket upp i dem som hyllar sommarpratet, och dem som upprörs.
Valet att spela Ebba Gröns låt Beväpna er fick särskilt många att sätta kaffet i halsen, trots att det handlar om en 35 år gammal svensk punkklassiker. Texten togs bokstavligt och Farrokhzad har blivit anklagad för våldspropaganda. Den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén blev så upprörd att han kastade ut sin tv genom fönstret. Logiken? Axén ville snabbt som attan sluta betala tv-licens, eftersom han anser public service i Sverige vara så vänstervinklad.
Folk förväntar sig brandtal på en demonstration, de väntar sig politik i en debatt. Men sommarpratet – det är tydligen heligt. Det är till för små livsvisdomar, skärgårdsberättelser och anekdoter. Kanske en tuff barndom som sedan ledde till framgång och nya insikter. Men vem tror du att du är som drar in politiken i vår semestervila? Varför ska du göra det så obekvämt för oss?
Det här är inte första gången P1-programmet anmäls till granskningsnämnden eller orsakar lyssnarstorm. Särskilt under det politiskt glada 70-talet duggade upprördheten tätt. Enligt SR:s egen historik över programmet anklagades bland annat författaren Kerstin Thorvall för vänstervridning och kommunistpropaganda och sångerska Maria Selander anmäldes tre gånger för att hon pratade om strejker och spelade musik av proggbandet Nynningen. Rekord- innehavare gällande anmälningar är SR:s Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén som anmäldes 32 gånger för att hon spelade sina söners låt We spit on SD. Farrokh- zad ligger i skrivande stund tvåa med 17 anmälningar.
Dessa människor som i tid och otid skriker om hur etern fylls av vänsterpropaganda (vilket ofta verkar vara kodord för humanism) glömmer nog i sin upprördhet att hela vår tillvaro i dag genomsyras av en främlingsfientlig och hård retorik, och den har vi inte valt. Athena Farrokhzads sommarprat kan vi välja, och det bör vi också göra.
För vi lever i en tid där bekvämlighet är det absolut första vi måste ge avkall på. Annars finns det ingen väg framåt, till den tid då Athena Farrokhzad åter blir inbjuden att sommarprata. Om träd.

Uppdatering: SR meddelar att Farrokhzads program nu är uppe i över 70 anmälningar.


Publicerad i Hufvudstadsbladet 28 juli 2014.

2 kommentarer: