torsdag 22 september 2016

Fågel, fisk eller mittemellan

Om du var tvungen att leva resten av ditt liv som ett djur, vilket skulle du då välja? Den frågan är ytterst viktig i The Lobster, den grekiska regissören Yorgos Lanthimos första engelskspråkiga film. Filmen har Finlandspremiär nästa vecka (19.8) och är den filmen jag sett mest fram emot under sommaren som gått.

Colin Farrell spelar David vars fru plötsligt lämnar honom för en annan man. Han förs då till ett hotell där det visar sig att han har 45 dagar på sig att hitta en ny partner, annars förvandlas han till ett djur som han själv får välja. I filmens dystopiska samhälle är det nämligen olagligt att vara ensam/singel. Men det räcker inte med att bara para ihop sig med vem som helst. Vissa kriterier bör uppfyllas – det måste vara ”a good match” så att säga. I det här fallet räcker det med att bägge har dålig syn eller saknar empati. Således är filmen en bitande satir över vår tids tvångsmässiga tvåsamhetsiver. I övriga roller ses Rachel Weisz, Léa Seydoux, John C. Reilly och Ben Whishaw.

Lanthimos, som också har skrivit manus tillsammans med Efthymis Filippou, är en av Greklands mest intressanta nutida regissörer. Han är mest känd för den mycket omtalade Dogtooth (2009) som blev Oscarsnominerad för bästa utländska film. Det är en obehaglig och originell film om en familj där de tre vuxna barnen aldrig varit utanför det staket som omringar deras hem. Föräldrarna har lärt dem att de är redo att lämna hemmet först när de tappar en hörntand (dogtooth på engelska). Den enda utomstående de träffar är en kvinna som jobbar på pappans företag, som får betalt för att bistå sonen i huset med sex.

Därefter gjorde Lanthimos Alps (2012) där en mystisk organisation hjälper människor som förlorat en närstående genom att imitera den döda några timmar i veckan som en form av terapi. Det är just så bisarrt som det låter.

Lanthimos har helt klart en förkärlek för det absurda och verkar tycka om att skapa isolerade enheter som har sina egna regler för och idéer om hur världen ser ut och bör fungera. Där är The Lobster inget undantag. Som motpol till det äktenskapsförmedlande hotellet finns de som gömmer sig i skogen för att få fortsätta vara ensamma. Men även där är reglerna rigida och kontrollerande – det är helt enkelt förbjudet att bli kär.

Men tillbaka till den inledande frågan. Vad skulle du välja? Hund? Elefant? Kråka? Den som behöver lite hjälp att välja kan gå till thelobster.fi och svara på några filosofiskt sinnade frågor (dansar du helst ensam eller tillsammans med någon? skulle du hellre ha dålig syn eller dåliga ben? är det sant eller falskt att vi alla dör ensamma?) för att få tre slutliga djurförslag. Sedan är det upp till envar att bestämma, vill du vara fågel, fisk eller något där mittemellan?

Publicerad i Åbo Underrättelser 12 augusti 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar