lördag 16 juli 2016

Den gamla goda ”feministpropagandan”

1984 var året då världen lärde sig att svaret på frågan ”Who ya gonna call?” alltid är ”Ghostbusters”. Spökkomedin med Bill Murray och Dan Aykroyd i huvudrollerna tog både publik och kritiker med storm och har sedan dess kultförklarats många gånger om. 1989 gjordes en mindre lyckad uppföljare, Ghostbusters II, men trots den lever minnet och de varma känslorna för originalet kvar hos många.

Nu, sjutton år senare, är det dags igen. Spöken ska återigen jagas i New York. Hurra! Eller? Få filmer har faktiskt genererat så mycket hat som Paul Feigs kommande uppföljare. Orsaken är att huvudrollerna denna gång spelas av kvinnor. Årets spökjägare spelas av Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Leslie Jones och Kate McKinnon. Detta faktum har fått internet att fullständigt svämma över av hatretorik och bitska kommentarer, något som startade redan för två år sedan då filmidén offentliggjordes. Premiär har den först idag i USA och nästa vecka i Finland.

Vilka är det som är arga då? Jo, män som såg och älskade den första filmen på 80-talet. Och självklart är det frågan om en liten men extremt högljudd klick som skapar alla rubriker, men det är inte enstaka kommentarer här och där, utan ett målmedvetet hat. Filmen, som ofta får det smickrande epitetet ”feministpropaganda” bland dessa troll, har redan röstats ner på Imdb och trailern har blivit en av de mest ogillade videorna på Youtube. I en intervju med Vulture ger Feig en passande liknelse: “I didn’t realize that for certain older guys, the original Ghostbusters is the equivalent of a tree house that has the no girls allowed sign on it”.

Om allt detta låter aningen bekant så är det för att det inte var särskilt länge sedan samma/liknande män blev oerhört kränkta över att den nya Mad Max-filmen handlade mer om Furiosa (spelad av Charlize Theron) än om Max.

Det tröstlösa här är att det aldrig har handlat om ifall filmen – vare sig Ghostbusters eller Mad Max - är bra eller dålig, om den håller och kan ge dagens publik samma underbara upplevelse som den första på 80-talet. Det har handlat om misogyni, om att vissa inte klarar av att se kvinnor med någon form av agens.

Denna respons gör det omöjligt att ha en vettig diskussion om det faktum att trailern faktiskt inte är särskilt rolig, att den enda mörkhyade karaktären verkar få spela en ytterst stereotyp ”högljudd svart kvinna”, och att filmen potentiellt inte är så charmig som den borde vara med en så talangfull ensemble (den har hittills fått blandad kritik i USA). För att vara feminist eller för jämställdhet eller vad du än vill kalla det betyder inte att allt som görs av kvinnor eller med kvinnor unisont måste hyllas. Det betyder att vi dömer saker på lika grunder.

Och om Feigs film inte lever upp till förväntningarna är det bara att återse originalet. Den visas i tv rätt så regelbundet.

Publicerad i Åbo Underrättelser 15 juli 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar