söndag 5 juli 2015

ÖNSKELISTAN

Den stora Sonyläckan har bland mycket annat avslöjat att Marvels krav på filmatiseringarna av Spider-Man är att han måste vara vit och heterosexuell. Han får inte heller tortera, röka, sälja droger eller ha sex med någon under 16. Jag är kanske inte ensam om att ha större förståelse för den senare gruppen av krav?

Det här med ”vita karaktärer” är något som såväl Hollywood som många tyckare (särskilt de som frekventerar diverse kommentarsfält på Internet) har hakat upp sig på.

När det avslöjades att Michael B. Jordan skulle spela Johnny Storm i den nya Fantastic Four-filmen var det många som hötte med näven för att påminna världen om att Johnny Storm är en ”vit karaktär”. På samma sätt har spekulationerna om Idris Elba som en eventuell ny James Bond genererat många upprörda kommentarer. Roger Moore, som spelade Bond mellan 1973 och 1985, skapade rubriker när han för några månader uttalade sig om ryktena och svarade att Elba inte kan spela Bond för att han inte är ”English English”. Med tanke på att Sean Connery är skotte, Timothy Dalton är walesare och Pierce Brosnan irländare var det knappast den geografiska tillhörigheten Moore syftade på. Elba är dessutom född och uppvuxen i London. Rätt engelskt skulle jag vilja påstå. Moore har senare hävdat att uttalandet tolkades fel (intervjun var för en fransk tidning), men faktum kvarstår: tanken på en svart Bond upprör många.

En särdeles dum kommentar jag läste på Daily Mails hemsida var ”tänk om Hugh Grant skulle spela Nelson Mandela, vad skulle folk säga då?” Jag undrar om denna person tror att James Bond har funnits på riktigt?

Men den fula sanningen är att Hollywood faktiskt har en lång historia av ”whitewashing”, både av fiktiva karaktärer och sådana baserade på verkliga människor. Några exempel: Katherine Hepburn spelade en japansk kvinna i Dragon Seed (1944), Burt Lancaster spelade en Apachekrigare i Apache (1954), John Wayne porträtterade Djingis Kahn i The Conqueror (1956), Natalie Wood var den puertoricanska Maria i West Side Story (1961), Jennifer Connelly spelade John Nashs fru Alicia - som kommer från El Salvador - i A Beautiful Mind (2001), Carey Mulligan fick rollen som Irene i Drive (2011) trots att karaktären i den litterära förlagan är latinamerikansk, och Johnny Depp spelade Tonto i The Lone Ranger (2013).

Dessa exempel gör att det blir rätt skrattretande med folk som ropar ”tänk om Shaft plötsligt skulle spelas av en vit man!” och tror att de kommer med ett helt huvudlöst förslag.

Vilka cirklar är det som skulle rubbas om Spider-Man eller James Bond plötsligt var svart i någon av sina inkarnationer? Bond har redan spelats av 6 olika skådespelare (7 om en räknar David Niven i Casino Royale från 1967) och Spider-Man får sin tredje i Captain America: Civil War (2016).

Personligen skulle jag gärna se just Elba som den distingerade agenten. Han har redan hunnit spela både gangster och polis samt asagudarnas bodyguard. Det är ett naturligt nästa steg. Och när jag nu ändå önskar: en queer Spider-Man, tack. Han behöver vaken röka eller tortera folk, jag lovar.


Publicerad i Åbo Underrättelser den 26 juni 2015.

2 kommentarer: