onsdag 28 januari 2015

BÄSTA 2014

I det nyaste numret av Filmjournalen (4/2014) har vi sammanställt lite årslistor för 2014, här är min plus några extra filmer som inte rymdes med!

Topparna
Årets bästa är en trio: Richard Linklaters makalöst fina tidsexperiment/uppväxtskildring Boyhood, Paweł Pawlikowskis bländande vackra och berörande Ida, samt bröderna Dardennes realistiska och komplexa drama Deux Jour, Une Nuit med Marion Cotillard i storform.

Överraskningarna
Årets överraskning är definitivt den grymt underhållande framtidsvisionen Edge of Tomorrow med Tom Cruise och Emily Blunt i huvudrollerna. Både smart, rolig och spännande. Bonus är att få se Cruise dö om och om igen.
Två mindre filmer som också förtjänar glädjetjut är Frank (Michael Fassbender med ett papier-machéhuvud) och Obvious Child (Jenny Slate som gravid komiker).

Besvikelserna
Årets stora sorg är den otroliga skådespelaren Philip Seymour Hoffmans bortgång. Som en av de aboslut bästa nutida skådespelarna lämnar han ett stort hål efter sig. I år har vi ändå fått se honom i både Mockingjay Part 1 och Anton Corbijns skarpa thriller A Most Wanted Man.

Plus lite filmer från 2013 som nådde Finland först i år
Jim Jarmuschs superba vampyrdrama Only Lovers Left Alive med Tilda Swinton och Tom Hiddleston, Spike Jonzes framtidsvison
Her och bröderna Coens Inside Llewyn Davis med Oscar Isaac som deppig folkmusiker.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar