onsdag 27 augusti 2014

VÅLDSORGIE UTAN NYTÄNK

Nio år efter ”Sin City” (2005) känner sig Robert Rodriguez manad att återvända till Frank Millers brutala universum. Frågan är om någon annan har ett behov av detta andra möte?
Den nästan decenniumlånga väntan verkar dock inte ha varit frivillig. Det pratades om en uppföljare redan då första filmen hade premiär, men manuset verkade aldrig bli färdigt. Så ter sig tvåan också som en produkt av idétorka. I Sin City intet nytt, kunde sammanfatta det hela. Vi är tillbaka i staden där alla kvinnor är prostituerade eller strippor, alla män är våldsamma och äckliga, och inget betyder något alls.
”Sin City: A Dame To Kill For” utspelar sig både före och efter den första filmen, och består av fyra kortare sekvenser, två av dem specialskrivna för filmen. Vissa karaktärer återses medan andra är splitternya. Den korrumperade borgmästaren Roark (Powers Boothe) styr och ställer fortfarande, Nancy (Jessica Alba) är otröstlig och alkoholiserad efter John Hartigans (Bruce Willis) självmord, Marv (Mickey Rourke) är bister som vanligt och Dwight (Josh Brolin) försöker bete sig. De nya spelarna får alla önska att de aldrig satt sin fot i den depraverade staden.
En av dem är Johnny (Joseph Gordon-Levitt), en pokerspelande yngling som enligt egen utsago aldrig förlorar. Han tar sig dock vatten över huvud när han utmanar självaste Roark, och det är inte bara han som får betala för det misstaget.
Livet i Sin City är som det alltid varit, och det är trist. I den första installationen fanns i alla fall anspråk på något nyskapande – gällande form, inte innehåll – men här saknas till och med det. Rodriguez och Miller har till synes replikerat den första filmen, fyllt den med några nya ansikten och hamrat fram dialog som endast är monolog och som främst kan liknas vid en Dashiell Hammett-parodi. ”Sin City är platsen du kommer till med ögonen öppna, annars tar du dig aldrig därifrån” och andra nonsensvisdomar staplas på varandra i hopp om att tas för nihilistisk poesi. Allt medan de bara kvinnobrösten och de blodiga kropparna fyller duken. Nej tack.

Sin City: A Dame to Kill For (2014)
Regi: Robert Rodriguez, Frank Miller
Manus: Frank Miller
I rollerna: Mickey Rourke, Jessica Alba, Bruce Willis, Rosario Dawson, Jaime King, Josh Brolin, Joseph Gordon-Levitt, Eva Green

Publicerad i Åbo Underrättelser 22 augusti 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar